Martin Mölder: Praegune poliitiline olukord on valijaid selgelt mobiliseerinud

Käesoleval nädalal nägime kahe eelmisel nädalal täheldatud trendi – eelistuseta valijate osakaalu vähenemine ja Eesti 200 toetuse kasv – selget ja tugevat jätkumist. Eelistuseta valijate osakaal on langenud rekordiliselt madalale, 22.7%-i tasemele ning Eesti 200 on kasvatanud oma toetuse 11%-ni.
Praegune poliitiline olukord on valijaid selgelt mobiliseerinud. Üha enamad, kellel eelnevalt valimiseelistus puudus, ütlevad, et see on neil nüüd olemas. Ning sellest mobiliseerumisest on selgelt kõige enam võitnud Eesti 200, kelle toetuse kasvu kiirus praegu sarnaneb sellele toetuse hüppele, mille nad tegid läbi eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses. Tookord kerkisid nad valimiskünnise alt 9%-lise toetuse ligi.
Nagu ka aasta tagasi aset leidnud toetuse tõusu puhul näeme ka praegu, et see on toimunud üpriski ühtlaselt kõikide peamiste sotsiaal-demograafiliste gruppide lõikes. See annab alust arvata, et ei ole tegimist ajutise loksumisega, vaid pigem selge nihkega osade valijate eelistustes.
Muudest muutustest tasuks esile tuua EKRE toetuse väga selge kasvu mitte-eestlastest valijate seas. Kui kuu aega tagasi oli EKRE toetus selles grupis umbes 3.3%, siis praeguseks on EKRE toetus mitte-eestlastest valijate seas 7.3%. Nii kõrge pole nende toetus selles valijagrupis enne olnud. Samas näeme, et Keskerakonna toetus on mitte-eestlastest valijate hulgas viimased paar kuud olnud keskeltläbi aeglases kuid stabiilses languses. Nende toetus selles grupis on hetkel rekordmadal – 59.8%. Võrdluseks tasub meeles pidada, et 2019. aasta valimiste ajal oli Keskerakonna toetus mitte-eestlastest valijate hulgas umbes 70%.

Loe lisaks

Vaata rohkemarrow right white

Telli uudiskiri

arrow right white